marți, 20 iunie 2017

Memento

Părintele Justin Pârvu 
(10.II.1919–16.VI.2013)

Acum, în momentele grele pe care le trăim, cu ispite puternice, harul lui Dumnezeu va crește. Dacă ne vom ruga! Dacă vom păstra unitatea în Biserică, dacă nu ne va împrăștia această ispită, noi vom rezista. Adevărul creștin nu se impune cu forța. Adevărul creștin vorbește prin sine.
Arhim. Justin Pârvu


Pe 16 iunie s-au împlinit patru ani de cînd a trecut la cele sfinte, într-o xeniteie proprie doar sfinţilor, unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei româneşti dintotdeauna: părintele arhimandrit Justin Pârvu, stareţul mănăstirii nemţene Petru Vodă (purtătoare a hramului „Sfinţiii Arhangheli Mihail şi Gavriil”), pe care a ridicat-o din temelii în urmă cu mai bine de 20 de ani şi al cărei duhovnic a fost pînă în clipa în care a închis ochii. În 2013, pe 10 februarie, împlinise 94 de ani. De la vîrsta de 18 ani de cînd s-a închinoviat devenind frate de mănăstire (la Durău), deci preţ de 76 de ani, părintele Justin a fost un desăvîrşit şi aprig mesager al creştinilor ortodocşi în lumea duhului, un neostoit propăvăduitor al Iubirii, Milei, Credinţei şi, mai presus de orice, al Dragostei faţă de semenii săi, al căror devotat slujitor a fost şi pentru care şi-a jertfit întreaga existenţă. Nu o singură dată, despre smerita sa fiinţă şi imaculata sa viaţă, s-a spus, pe bună dreptate, că s-a petrecut „jumătate pe pămînt, jumătate în cer”. Care viaţă, din nefericire pentru noi toţi, muritorii de rînd, s-a mutat cu totul „la cereştile cete, la Sfinţii Mucenici şi Mărturisitori pe care atât i-a iubit şi după care atât a jinduit”. A fost întemnițat 16 ani (la Suceava, Jilava, Aiud, Gherla, Baia Sprie, Periprava). Ocupația la arestare: ieromaonah.


(continuarea textului scris la moartea părintelui, la adresa http://cuvinte-sunete-imagini.blogspot.ro/…/parintele-justi…)

Niciun comentariu:

Vise & amintiri

  Deosebirea dintre un câine și-o pisică? Cel dintâi cugetă într-ast fel: «Ei mă hrănesc, mă protejează, țin la mine. Pesemne că sunt zei.» ...