joi, 29 decembrie 2016

Radu Ioan Lupaşcu * Interviuri rock (vol. 3) *


Despre aceasă recentă apariţie editorială nu pot spune, pînă în acest moment - bazîndu-mă, e adevărat, şi pe lectura celorlalte două - decît că este un nou volum aparţinînd istoriei unui gen muzical extrem de iubit de zeci de milioane de oameni, cuprinzînd mărturii, luate la cald, cum se spune, unor mari personalităţi ale lumii muzicale contemporane, care au fost oaspeţii României  nume, multe dintre ele, emblematice ale fenomenului pe care ne-am obişnuit a-l numi, cu un termen generic, rock music  dar şi autohtone, consemnate acribios de un frenetic şi extrem de rafinat iubitor şi promotor de muzici de cea mai bună calitate.
Felicitări şi mulţumiri  (şi) pe această cale  neostoitului meu prieten Radu, pentru volumul (aflat în drum spre Ploieşti) al acestui minunat tripticpe care abia aştept să-l citesc şi să scriu despre el… 

*
A lua unei personalităţi un interviu, nu este, nici pe departe, o însuşire nativă sau care pleacă dintr-un anume instinct. Este, pur şi simplu, o artă, bazată pe tehnici retorice, care se însuşeşte treptat, pe care chiar foarte puţini dintre profesioniştii într-ale scrisului pot spune că o stăpînesc. Pentru că interviul şi mai ales acela din presa culturală, nu este o simplă şuetă de cafenea sau tacla la colţ de stradă. Este o formă extrem de elaborată de întrevedere sau conversaţie, care presupune, în primul rînd, stabilirea unei strînse legături empatice între intervievator şi intervievat. Şi nu numai. Aşadar, calitatea unui interviu depinde decisiv de această relaţie puternică dintre cei doi. 
Radu Lupaşcu, aflat, iată, la a treia sa carte de interviuri cu personalităţi preponderent din sfera muzicilor pe care le denumim, cu un termen generic, rock, a înţeles, de la bun început, că interviul, ca gen al presei culturale, este un modus vivendi. Şi asta pentru că Radu Lupaşcu ştie totul şi ceva în plus despre muzică, în general şi despre cel cu care stă de vorbă, în special, el rezonînd pe deplin cu interlocutorul său, avînd ştiinţa de a-i cîştiga încrederea şi simpatia. Cine vrea să-mi verifice spusele, n-are decît să-i citească primele două volume de interviuri (rock).
Şi abia atunci va înţelege de ce Radu Lupaşcu este, pe bune, un maestru al interlocuţiei. 

(Îi mulţumesc prietenului Radu şi pentru că a găsit de cuviinţă să insereze în volum şi modestele mele rînduri de mai sus)

(Cartea are 382 de pagini, este apărută în excelente condiţii grafice şi conţine o bogată iconografie color, costă doar 39 lei şi poate fi comandată aici: radu.lupascu@gmail.com)
 Interviuri rock 3 este a zecea carte apărută în seria MITOLOGII SUBIECTIVE, creată de prietenul meu Ioan Big, căruia, la această aniversare – 15 ani de Mitologii  – îi mulţumesc sincer pentru nemijlocita participare şi susţinere a Artei Sunetelor şi a antologiilor redacţiei noastre. 
În cele 382 pagini ale cărţii veţi descoperiţi 21 de interviuri în exclusivitate, dintre care 7, în premieră la Arta Sunetelor: Kid Anderson, Faris Amine, Victor Bailey, Paul Bibbins, Valentin Boghean, Phil Brown, Dan Chebac, Teodora Enache, Paul Gilbert, Stuart Hamm, Beth Hart, Dan Iliescu, Judas Priest, Kitarô, Radu Paraschivescu, Dan Patlansky, Ben Prevo, John Scofield, Josh Smith, Horia Stoicanu şi Rob Tognoni
Volumul Interviuri Rock 3 conţine informaţii, recenzii, păreri, opinii ale redactorilor şi ale prietenilor Artei Sunetelor, trei caricaturi realizate de Cristian Topan şi fotografii inedite realizate de: Silvia Big, Serghei Bucico, Marius Burcuş, Nanette Grebe, Roxana Ionescu, Radu Lupaşcu, Tudor Macovei, Gianfilippo Masserano, Dorel Melinte, Gabriel Decebal Olteanu, Radu Birişteică, Radu Pencea, Events/Mihail Cişmaş, Star Management
Formatul cărţilor din seria Mitologii subiective este 110/160 mm, iar tirajul fiecarei ediţii de colecţie este limitat. 
Radu Lupaşcu


Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Un festival legendar: «Isle Of Wight 1970» Isle Of Wight este o insulă situată în apele Canalului Mânecii, în sudul arhipelagului britanic, ...