sâmbătă, 31 decembrie 2016

Lumea în care trăim (20)

Asasinii Ceauşeştilor...


În 25 decembrie 1989, soții Ceaușescu au fost executați.
În seara aceleiași zile, Televiziunea Română a difuzat o casetă prezentînd un „montaj” de zece minute din proces și execuție. Pînă a doua zi, 26 decembrie, cînd a fost dată pe post o variantă trunchiată, anunțul difuzării întregii casete a revenit pe post din sfert în sfert de oră.
Filmul povestește despre evenimentele din culisele noii puteri instalate, din momentul execuției și pînă la difuzarea primei variante integrale a casetei.
Sentinţa Tribunalului Militar Excepţional a fost dusă la îndeplinire în 25 decembrie, ora 14.50, în cazarma de la Târgovişte.
Aşa cum plănuise generalul Victor Atanasie Stănculescu, încă de la venirea în cazarma de la Târgovişte, trei paraşutişti dintre cei opt veniţi de la Boteni (căpitanul Ionel Boeru, plutonierul Dorin Cârlan şi sergentul-major Octavian Gheorghiu) vor alcătui plutonul de execuţie (constituit de acelaşi general Stănculescu, înaintea începerii procesului de la Târgovişte), care i-a executat pe cei doi lîngă unul dintre zidurile Corpului de Gardă al unităţii militare.
Execuţia s-a desfăşurat precipitat. Erau momente pline de dramatism şi extrem de tensionate, amplificate şi insistenţele generalului Nicolae Militaru (numit, de două zile, ministru al Apărării Naţionale, de către Ion Iliescu), care suna de la Bucureşti, în timpul procesului, pe telefonul din biroul comandantului UM 01417 Târgovişte, colonelul Andrei KemeniciParaşutiştii, conduşi de căpitanul Boeru, au deschis focul cu armele automate din dotare (!) asupra celor doi, fără a mai aştepta eventualele (obligatorii) comenzi, cum se practică, de regulă, în cazul unui adevărat pluton de execuţie.
Restul, se chinuie să devină istorie!
(B.-L.S.)

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Un festival legendar: «Isle Of Wight 1970» Isle Of Wight este o insulă situată în apele Canalului Mânecii, în sudul arhipelagului britanic, ...