vineri, 24 iunie 2016

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul


 „Acesta este mǎrturisit de Hristos mai mare decît toţi cei nǎscuţi din femei, și mai mult de prooroc, carele a sǎltat în pântecele maicii sale și a propovǎduit oamenilor venirea Mântuitorului, și a mers mai înainte la iad, ca sǎ binevesteascǎ Învierea. Acesta a fost fecior Zahariei arhiereului și Elizavetei celei sterpe, fiind nǎscut din fagǎduinţǎ. Acesta a dezlegat tǎcerea tatǎlui sǎu cînd s-a nǎscut și a umplut toatǎ lumea de bucurie.” 
(Mineiele, X)

Noi reţinem din viaţa şi jertfa Sfântului Ioan Botezătorul altceva: capacitatea omenească de a ieşi din sine, de a depăşi strâmtoarea fenomenalităţii, de a iubi pe un altul. Noi cutezăm chiar a ne face o călăuză (sau măcar un temei de neîncredere în afirmaţii sumare) din zguduitoarea, admirabila, senina frază de la Ioan 3, 30: «Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez.»

Cu ea în suflet şi-n inimă, şi-n cuget, şi-n adâncul sensibilităţii noastre biruite, să părăsim, acum, nu fără a mulţumi Domnului, acest sfânt lăcaş.” 

Părintele Nicolae de la Rohia 


Nicolae Steinhardt 
(în „Dăruind vei dobândi”, Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Baia Mare, 1992.)


Niciun comentariu:

Jurnal de-a bușilea

Apropo de arătat cu degetul (sau cu privirile) în sus (neapărat în sus, lucru pe care nu-l înțelesese niciodată!) cînd se vorbește despre Du...